Leer met gaatjes en exotische eigenheid

Veren
Leer
Struisvogelleer is uniek omdat het de sporen draagt van de veren die door de huid zijn vastgehouden. Dat geeft noppen op het leer. Knoppen. Gaatjes ook. Je kunt er met je nagel achter en het bultje leer daar oplichten. Lukt dat, dan moet het wel echt struisvogelleer zijn. De noppen op het leer maken het looien specifiek en kostbaar. Daarbij is de struisvogel een schaars en tamelijk kwetsbaar dier. Dat maakt het leer duur. En omdat de uitstraling ervan exclusief is, wordt dat effect versterkt.

Ook om zijn been met dat geweldige scharnier in zijn naar achter knikkende knieën zit een mooi lapje leer. Met een herkenbaar exotisch patroon. Omdat Zuid Afrika niet alleen het leer maar ook het vlees naar Europa exporteert en Europa de industriële processen in SA nauwlettend toetst laat men hier het complexe looien van de troubelige tenen meestal achterwege en wordt de voet in diervoeder verwerkt.

Voor de liefhebber is het leer zijn prijs waard. Het leer is ook enorm sterk en wordt in het gebruik alleen maar mooier. Je moet ervan houden en je liefde wordt beloond.

Gaandeweg breidde li design het assortiment uit. Zo kwam het leer van de struisvogel bij de veren en toen het leer er was wilde li er meer van weten en ging ze een vakopleiding tassenmaken volgen. Die is nu bij SintLucas in Boxtel afgerond. ‘Ik spreek uit ervaring met die opmerking over liefde voor het leer. Die groeide met elke tas die ik maakte. Het is veel werk, ik doe het ook niet dagelijks, maar wat ik gemaakt heb vraagt daar eigenlijk wel om.’
Behalve tassen heeft li design ook wat vellen leer op voorraad.

Voor de struisvogelsector vormt het leer een belangrijke bron van inkomsten. Het is wereldwijd geliefd en raakt ook steeds meer bekend, doordat er in de modewereld meer en meer gebruik van wordt gemaakt. Daarmee gaat iets van de exclusiviteit verloren, maar neemt ook de vraag toe. Tijdens de struisvogelgriep kon het vlees niet worden geëxporteerd worden, maar het leer wel. Een geluk bij een ongeluk, want de export van vlees en leer levert de sector driekwart van de inkomsten op. In de Westkaap zitten 2 grote producenten van leer, maar er wordt ook her en der op bedrijven wel gelooid – zoals bij ons vroeger in de Langstraat. Het is het sterkste en het duurste lapje leer, per dier nog geen anderhalve m2. Richting VS worden jaarlijks zo’n 100.000 vellen verscheept.

Eieren
En meer...
Mode
Plimo
home contact LinkedIn home home contact home